Vezető lettél? Gratulálok! – I. rész

Most érdekes és kihívásokkal teli hetek állnak előtted.
Az új vezetők általában 10 tipikus hibát követnek el. Kerüld el ezeket, tanulj mások tapasztalataiból.

1. Készülj fel az új feladatra!

Sok új vezető felkészülés nélkül rohan neki az új munkának. Ez érthető. Hiszen még át kell adni vagy be kell fejezni az elkezdett projekteket és hasonlók.
De az első nap az új vezetői székben hamarabb eljön, mint gondolod. Hagyj időt magadnak arra, hogy mentálisan és szakmailag is felkészülj az új szerepre.
Ismerd meg jobban a céget! Beszélj leendő feletteseddel, tegyél fel kérdéseket a csapatodról.

2. Ne kritizáld az elődödet!

Bármit is veszel észre óvakodj attól, hogy minősítsd az elődödet. Ha még a cégnél dolgozik, de más pozícióban, akkor beszélgess vele.
Minél elismerőbb a hozzáállásod, annál több hasznos információt fogsz kapni tőle, hiszen neked is fontos, hogy megértsd, hogyan működött eddig a csapatod. Persze nem érdemes mérlegelés nélkül átvenni az elődöd értékeléseit. Például, ha azt mondja, hogy Patrikkal vigyázz, mert előfordul, hogy felületes, hallgasd meg, de alakítsd ki a saját véleményed.

3. Ismerkedj, építs ki bizalmat a kollégákban és ne engedd, hogy elborítsanak az elintéznivalók!

Ha kezdetben csak az elintézendő feladatokkal foglalkozol, magányos maradsz. Sok vezető alábecsüli a személyes kapcsolatoknak a fontosságát. Ahhoz, hogy sikeres legyél szövetségeseket, támogatókat kell találnod.
Ismerkedj, építs ki bizalmat a kollégákban. Ennek leggyorsabb módja pedig a beszélgetés. És nem e-mailen vagy WhatsAppon keresztül, hanem közvetlenül, személyesen.
Térképezd fel, hogy kik támogathatnak a céljaid elérésében, hol vannak kulcsemberek, informális véleményvezérek! Keresd az ismerkedés lehetőségét, mutatkozz be személyesen. Érdeklődj az emberek iránt. Erre remek alkalom a közös ebéd.

4. Ismerd meg a vezetőd elvárásait!

Új vezetőként az egyik legfontosabb feladatod, hogy tisztában legyél a főnököd elvárásaival. Készülj fel a beszélgetésre, tegyél fel konkrét kérdéseket. Az elvárások gyakran homályosak maradnak, vagy csak eredménycélokra utalnak, ha nem pontosítod ezeket.
Kérdezd meg azt is, hogy
– Hol van szüksége a vezetődnek a támogatásodra?
– Milyen részletességgel és milyen gyakran szeretné, ha tájékoztatnád?

5. Ismerd meg saját munkatársaid elvárásait!

Amikor a vezetői székbe új vezető kerül a munkatársakban sok elvárás fogalmazódik meg. Remény és bizonytalanság is.
Az emberek különböző módon kezelik a változást. Egyesek várják az új főnököt, mások inkább ragaszkodnának a régihez és a beválthoz. Attól függően, hogy milyen típusú volt az elődöd, más-más elvárásokkal kell szembenézned.
Ha például az elődöd alatt elmaradtak a változások, mert meglehetősen konzervatív vezető volt, akkor az első beszélgetés során biztosan szembesülni fogsz az elvárásokkal.
Előfordulhat, hogy a csapattagok nem kérdeznek és magukba folytják a javaslataikat, meglátásaikat. Vagy túl óvatosan fogalmazzák meg ezeket.
Ha így lenne, szánj időt a bátorításukra, meghallgatásukra.

Hamarosan olvashatod a „Az új vezetők 10 tipikus hibája” második részét

 

Ha szeretnéd fejleszteni saját magadat vagy kollégáidat, és így hatékonyabbá és eredményesebbé válni, kattints ide!
Teljes tréningkínálatunkat itt találod.

Frissen kinevezett vezetőknek ajánljuk Vezetői készségfejlesztés képzésünket!

Rutinos vezető vagy? Akkor ajánljuk Vezetői eszköztár bővítése – NewLeadership programunkat!

További érdekes blogposztokért kattints ide!