EUpTrain – Nemzetközi tudáscsere alacsony képzettségű felnőttek oktatói között több európai országban.

euptrain logo

Az EUpTrain célja egy módszertani kézikönyv összeállítása az alacsony képzettségű felnőttekkel dolgozó oktatók, belső trénerek és trénerek számára.

Az alacsonyan képzett felnőttek oktatói különféle problémákkal szembesülnek az európai intézményekben. Ezt a résztvevő oktatási szervezetekben kidolgozott és lefolytatott felmérések sorozata igazolta. A felmérés kvalitatív interjúkon alapult, melyből egy kérdőívet dolgoztak ki a résztvevő országok helyzetének felmérésére. Az interjúalanyok képzett oktatók voltak, legalább 2 éves tapasztalattal. Az eredmények azt mutatták, hogy transznacionális szintű beavatkozásra van szükség.

A „Kérdőív alacsonyan képzett tanfolyami résztvevők oktatói számára” című felmérés alapján, „Milyen kellemetlen helyzetekkel találkozott már többször?” (alacsony képzettségű felnőttekkel való tréning vezetése közben), az osztrák oktatók 60%-a nyilatkozott úgy, hogy a résztvevők általában késnek, míg a portugál és görög oktatók 81%-a, illetve 75%-a nyilatkozott úgy, hogy a résztvevők agresszív viselkedést mutatnak. Ez olyan konfliktuskezelési intézkedéseket igényel, amelyek a tudáscsere műhelybeszélgetés témáját képezik, és az EUpTrain kézikönyv fejezeteként is látható. Továbbá arra a kérdésre, hogy miért alakulnak ki konfliktushelyzetek egy tanfolyam során, a portugál oktatók 73%-a szerint „vallási különbségek” miatt, míg az osztrák (68%), magyar (63%) és görög (63%) oktatók többsége. „kulturális különbségek” miatt választ adott.

A határokon átívelő együttműködés keretében Ausztria, Bulgária, Olaszország, Portugália, Görögország és Románia felnőttképzési szakembereivel együttműködve a WIFI Hungária is rész vett a trénerképző kézikönyv kidolgozásában.

Az EUpTrain tevékenységei a következők:

  • 3 transznacionális projekttalálkozó, amelyen összesen 16 szakértő vett részt
  • egy tudáscsere-műhely, amelynek fő célja a jó gyakorlatok példáinak kiszűrése az összes részt vevő szervezettől, valamint a nemzetközi különbségek, új lehetőségek, új munkamódszerek és eltérő módszertanok bemutatása az alacsonyan képzett felnőttek képzésében.
  • a workshop eredményei alapján: a 16 legjobb gyakorlatot és 8 módszertant tartalmazó kézikönyv elkészítése

Az alacsonyan képzett felnőttek képzésében résztvevő trénerek számára hasznos szakmai segítség a gyakorlati példákat tartalmazó tréneri kézikönyv, mely magyar nyelven is elérhető.

Ha kérdésed van, írj nekünk! 

EUPTRAIN

Transnational knowledge exchange between trainers of low-skilled adults in multiple European countries

The objective of EUpTrain is to create a transnational network between Austria, Hungary, Bulgaria, Italy, Portugal, Greece and Romania in order to share Europe-wide knowledge between organisations specialised in adult education through exchange of experts and the development of a sustainable handbook comprising transnational good practices and methods for trainers working with low-skilled adults. The target group of this project are trainers of low-skilled adults, with at least 2 years of working experience.

The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

A projekt időtartama: 2020. október – 2022. március

Projektpartnerek: Ausztria (Koordinator), Magyarország, Bulgária, Görögország, Olaszország, Portugália, Románia

Co-funded-by-the

Az Európai Bizottság e kiadvány elkészítéséhez nyújtott támogatása nem jelenti a tartalom jóváhagyását, amely csak a szerzők nézeteit tükrözi, és a Bizottság nem tehető felelőssé a kiadványban található információk esetleges felhasználásáért.