Vezetői szerepben – Milyen hibákat követnek el a tapasztalatlan vezetők?

Azoknak, akik újak a vezetői szerepkörben, általában rövid idő alatt sokat kell tanulniuk.

Tudjuk, sok vállalatnál elsősorban azokat léptetik elő vezetői pozícióba, akik szakterületükön különösen jól teljesítettek. Ez ésszerű megközelítésnek tűnik, mivel a vezetőknek meg kell érteniük a munkavállalóik előtt álló kihívásokat. Ugyanakkor azonban a műszaki vagy operatív szerepkörben való kiválósághoz szükséges készségek különböznek a vezetői sikerhez szükséges kompetenciáktól.

Ezért fontos a vezetői szerepre készülve feltenni a kérdést, hogy milyen új készségekre, képességekre lesz szükségem? És az sem árt, ha a kezdetektől fogva tudatosan gondolunk saját vezetői fejlődésünkre.

Ahhoz, hogy elnyerjék a munkatársak és a vezetőség bizalmát, az új vezetőknek gyorsan el kell sajátítaniuk a vezetői viselkedésmódok repertoárját. Például meg kell tanulniuk, hogyan keltsenek figyelmet és tiszteletet. Szóbeli kommunikációjuknak határozottnak és közvetlennek, ugyanakkor támogatónak és kollegiálisnak kell lennie.

És azt sem árt megtanulni, mit jelent hirtelen egy csapat vezetése.

Milyen gyakori hibákat követnek el a tapasztalatlan vezetők rögtön az elején – és te hogyan tudod jobban csinálni?

  1. A “csak csináld és majd kialakul” gyakran jó stratégia, de az első vezetői szerepkörben való induláskor ez gyorsan visszafelé sülhet el. Gondold át, hogy milyen vezetőid voltak eddig? Milyen értékeket képviseltek? Mit szeretnél ugyanúgy csinálni, vagy mit semmiképpen sem?” – Ezek a gondolatok segítenek eldönteni, mi a fontos számodra a csapattal való bánásmódban.

  2. A csapatod kíváncsi, és minél jobban átbeszéled a helyzetet és az elvárásaidat a munkatársaiddal, annál jobban megismernek és annál jobban épül a bizalom. A főnököknek kommunikálniuk kell, hogy mi az, ami számukra fontos az együttműködés során, illetve ennek megfelelő a vezetői magatartásuk is. Szánj időt arra is, hogy az egyes csapattagokkal ismerkedő beszélgetéseket folytass, hogy jobban megértsd, min dolgoznak, de azt is, hogy mit élveznek a munkájukban. Kezdetben nagy időbefektetést jelent, de biztosan megtérül!


  3. Légy őszinte, ha valahol hiányosság van a tudásodban, ne félj megkérdezni a csapattagokat, akik segíthetnek az adott helyzetben. Minél őszintébbnek és emberibbnek mutatkozunk, annál nagyobb bizalmat fogsz érezni. Ha úgy teszel, mintha már mindent tudnál, pedig ez nem igaz, az gyorsan a bizalmatlanság mérgező légkörét teremti meg.


  4. Sok esetben az egyik ok, amiért egy frissen kinevezett vezetőnek felajánlották az új szerepet, az, hogy változtatásokat vigyenek végbe. Ha szeretnél változást elérni, akkor tudod megtenni, ha a csapatot is magaddal viszed. Fontos, hogy ne azonnal kezdj mindent felforgatni és megváltoztatni. Először értsd meg, hogy a dolgok miért történtek. A múltbeli eredmények őszinte elismerésével gyakran könnyebb meggyőzni a csapatot az új dolgokról is.

 

Hogyan lehet fejleszteni és eljuttatni egy csapatot oda, hogy az együttműködésük olajozott legyen? Hogy ne a félelem vagy a bénultság legyen a meghatározó! Miként lehet ezen a tajtékos vizű tengeren jól vezetni azt a bizonyos hajót? Vezetőfejlesztő programjaink ebben segítenek!


Ha szeretnéd fejleszteni saját magadat vagy kollégáidat, és így hatékonyabbá és eredményesebbé válni, kattints ide!
Teljes tréningkínálatunkat itt találod.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhess színvonalas újdonságainkról!

Frissen kinevezett vezetőknek ajánljuk Vezetői készségfejlesztés képzésünket!

Rutinos vezető vagy? Akkor ajánljuk Vezetői eszköztár bővítése – NewLeadership programunkat!

További érdekes blogposztokért kattints ide!