Hogyan indulhatsz el az új időszervezés irányába?

„Tudod ki a példaképem? A céltudatos önmagam!”- mondta Márk, a fiatal vezető fél évvel azután, hogy új időszervezés rutint alakított ki. – Harkányi Zsuzsa trénerünk személyes tapasztalata

Ha az új időszervezésem érdekel, akkor elmondhatom, hogy végre tisztábban látom a céljaimat, egyre szervezettebb a csapatom, többet kommunikálunk, igyekszünk a beépített kontrollokat tartani, és a magánéletem is kiegyensúlyozottabb lett. Ma már úgy szervezem az életem, hogy a céljaim irányába haladjak. Ez sokszor nem könnyű, hisz sokfelé kell megfelelni vezetőként, családfőként, apaként, de bizonyos időközönkét átgondolom, mi a valóban fontos, merre tartok, jó-e az irány.” – fejtette ki kérdésemre.

Márk nem mindig volt ilyen tudatos időmenedzser,

saját bevallása szerint néhány éve az új pozíciójában őt is elragadta az állandó tűzoltás, a munkaszervezési és delegálási nehézségekből fakadó „mikromenedzselés” szörnye. A tartós stressz megtette hatását, másfél év után azon kapta magát, hogy egyre többször ingerült, a koncentrációja sem a régi, és a csapata is többet hibázik. Egy kellemetlen céges káresemény bekövetkezése rádöbbentette, hogy ezt nem engedheti meg magának, változtatnia kell.

Akkor találkoztunk egy tréningen, és máig emlékszem a kérdésére: „Kellene egy időgyár! Nem elég egy nap 24 órája, hogyan tudnék több időt csinálni?”

Ezen nagyot nevettünk akkor, de valljuk be, ki ne tette volna már fel ez a kérdést magában. A választ is jól tudjuk, az időgyár nem létezik, csak új időszervezés, senki sem képes minket megajándékozni több idővel! Csakis mi rendelkezünk vele.

Ahhoz, hogy életünk irányítását teljesen kézbe vegyük, első lépésként a céljainkkal, terveinkkel kell kezdeni. Márknak kezdetben homályosak és túl általánosak voltak a céljai, pl. „legyek jó vezető, apa, férj, feleljek meg az elvárásoknak…,” de nem dolgozta ki a személyes konkrét céljait, nem bontotta ki tervekre úgy, hogy azok útjelzőként vezessék őt a hétköznapokban.

A közös munka során Márk a valódi rövid és hosszútávú céljai feltárásával és pontosításával egyre jobban rálátott arra, hogy mi a fontos számára, és mi az, ami csak annak látszik, de valójában vesztegeti az idejét.

Ez a felismerés egyszerre volt bosszantó és felszabadító. Rájött, mennyi időt és energiát pazarolt el, de most akár fel is szabadíthat. Felmérte, hogy alapvető változtatásokat kell bevezetnie a napi munka és magánéleti időgazdálkodásába, amihez új tervezési és munkaszervezési módszerekre volt szüksége. A tréningen új utakat és lehetséges verziókat dolgoztunk ki.

Mennyire nehéz volt az elején az új időszervezés rutin kialakítása?

Amikor fél év múlva találkoztunk, arról mesélt, sokszor újra kellett terveznie, de a céljai mindig segítik a döntésben, az irányok meghatározásában. Emlékszem, búcsúzáskor nevetve mondta:

„Tudod, mégis megcsináltam magamnak azt az időgyárat, a gyár falát a céljaim adják, és a szeretteim, az elért eredményeim és a kihívások fűtik!”

Érdekel az időgazdálkodás tréning? Ismerd meg tréningünket!

Ha szeretnéd fejleszteni saját magadat vagy kollégáidat, és így hatékonyabbá és eredményesebbé válni, kattints ide!
Teljes tréningkínálatunkat itt találod.

További érdekes blogposztokért kattints ide!