Szakemberből vezető lettél? Íme 10 jótanács, amit érdemes megfontolni.

A legjobb szakemberből gyakran lesz vezető. Mit tanácsolnak azok, akik már megélték a szerepváltást?

Amikor a munkatársból és szakemberből vezető lesz, feljebb lép a vállalati hierarchiában. Ezzel megváltozik a szerepe, és nézőpontváltásra is szükség lesz. Nem csupán új névjegykártyát kap, a viselkedését is az új helyzethez kell igazítania. A szakemberből vezetővé válás során saját bőrünkön tapasztaljuk meg, hogy a szaktudásnak kevesebb szerepe lesz a mindennapi munkában és jóval hangsúlyosabbak lesznek vezetői készségeik.

Friss vezetőként már nem végezhetjük csak a szakmai munkánkat!  Döntéseket kell hoznunk, embereket ellenőrizni és irányítani.

10 jótanács, ha frissen lettél szakemberből vezető!

  1. Ismerd meg magad! Gondold át, mik az erősségeid, miben szeretnél fejlődni. Figyelj meg más vezetőket. De ne másold őket, hanem alakítsd ki saját vezetői stílusodat!
  2. Ne akard a korábbi munkádat végezni! Csak olyan feladatokat csinálj, amelyeket rajtad kívül senki más nem tud elvégezni. Amennyire lehetséges, delegálj!
  3. Szakemberből vezetőként az első hetekben áldozz időt arra, hogy megismerd a munkafolyamatokat, struktúrákat. Beszélgess a csapattagjaiddal és csak ezt követően hozz döntéseket.
  4. Ugyanakkor később se felejtsd el, hogy a döntéseket nem érdemes halogatni. Van amikor jobb egy (részben) rossz döntést hozni, mint egyáltalán nem dönteni.
  5. Lehet, hogy vannak nálad idősebb, rutinosabb munkatársak. Értékeld a tapasztalatukat, szakmai tudásukat és támaszkodj rájuk. Ismerd el érdemeiket, jó megoldásaikat, akkor ők is elköteleződnek melletted.
  6. Bár vezető vagy, nem neked kell mindent a legjobban tudni. Kérdezz és vond be a munkatársaidat a fejlesztésekbe, a legjobb megoldások megtalálásába.
  7. Munkaidőd nagy részét fordítsd irányítási és vezetői feladatokra. Hiszen ezért lettél szakemberből vezetővé kinevezve. Építsd fel a csapatodat.
  8. Adj rendszeresen visszajelzést! Az értékelő beszélgetéseken ne csupán a célokról beszélj, hanem inkább arról beszélgess, hogy milyen módon lehet azokat elérni.
  9. A vezetés nem azt jelenti, hogy „én vagyok a főnök!”.  Felhatalmazásodat használd okosan. Ugyanakkor, legyél határozott.
  10. A kommunikáció az egyik legfontosabb vezetői eszköz. Használd jól! Figyelj arra, hogy kivek, mikor milyen információt osztasz meg.

Érdekel hogyan lehetsz szakemberből jó vezető? Jelentkezz nyílt képzésünkre!

Szeretnéd fejleszteni vezetői eszköztáradat?

Ha szeretnéd fejleszteni saját magadat vagy kollégáidat, és így hatékonyabbá és eredményesebbé válni, kattints ide!
Teljes tréningkínálatunkat itt találod.

További érdekes blogposztokért kattints ide!