Segítség, a barátom főnöke leszek!

 – Harkányi Zsuzsa vezetőfejlesztő trénerünk igaz története a kollégából vezetővé válásról.

„Ha felajánlanék egy előléptetést, elfogadnád?  –  arra gondoltam, itt a nagy pillanat. Elismerik a munkám, látják bennem a lehetőséget, előre léphetek a ranglétrán, több felelősség, nagyobb tér a szakmai kiteljesedéshez …

de egyúttal azt is jelenti, hogy az egyik közeli barátom főnöke leszek.

Emiatt kissé aggódtam. Rövid gondolkodás után azonban úgy döntöttem, hogy az új pozíció túl jó lehetőség ahhoz, hogy visszautasítsam. Igent mondtam, és attól a pillanattól kezdve minden megváltozott.

A vezetővé válás ugyanis nem egyszerű, a kollégából vezetővé válás pedig egyáltalán nem az.  A barátok vagy egykori kollégák menedzselése könnyen aknamezővé válhat. A kinevezés pillanatától kezdve a szakmai feladatok mellett már felelős vagyok a csapatban dolgozó összes kollégáért, az egész csapat teljesítményéért, szakmai fejlődésükért.

Emlékszem mennyire szorongtam, hogyan fogadják majd a kollégák a kinevezést, vajon örülni fognak nekem? Támogatni fognak? Vagy netán bosszúsak lesznek? És én hogyan reagáljak, mint „főnökük”? Vajon a barátom el fog ismerni vezetőjeként?

Szerencsémre jól fogadták a kinevezést és bizalmat szavaztak nekem. Éreztem ennek súlyát és kezdetben nagyon vágytam arra, hogy szeressenek, ami hatással volt a vezetési stílusomra. Rengeteg időt töltöttem azzal, hogy megtaláljam a megfelelő egyensúlyt a volt kolléga, a szakmai vezető és a menedzser szerepeim között.

Volt kínos vezetői helyzet, nem is egy, amikor problémákba, ellentétekbe ütköztem.

Igyekeztem a kényes helyzetekben objektív lenni és félretenni kollégaként szerzett előzetes élményeim.

Az igazi kihívás mégis a barátom kapcsán állt elő, amikor egy másik kollégával komoly konfliktusba keveredett. Szakmai alapon nem állt meg az érvelése, nem adhattam neki igazat. „Már nem vagy az igaz barátom!” – vágta dühösen a fejemhez.

Mivel már ismertem, megértettem, hogy mit érez, hogy neki is új ez a helyzet.  Megbeszéltük és megállapodtunk, hogy ezt az új felállást a javunkra fordítjuk. Bár a kapcsolatunk dinamikája a munkában megváltozott, azon kívül nem. A munkahelyen én vezetőként voltam jelen, de a munkán kívül ugyanolyanok voltunk, mint korábban: jó barátok, akik mindig tudnak együtt nevetni.

Azt tapasztaltam, hogy a volt kollégák menedzselése egyáltalán nem olyan egyszerű, mint azt korábban gondoltam. A saját szakmai fejlődésemnek és a vezetővé válásnak fontos része a kapcsolatok dinamikájában való változás felismerése. Néha újra meg kell határozni a határokat, ami igazi érzelmi intelligencia kérdése és ezt minden hatékony menedzsernek el kell sajátítania.

Továbbá létfontosságú a következetesség és a tisztesség, amikor kollégáid vezetője leszel. A döntéseket az egész csoport érdekeit szem előtt tartva kell meghozni, hogy senki ne érezze, érdemtelenül kivételezel egy kedvenc kollégával. Vezetőként nagyon fontos, hogy partnernek tekints minden egyes csapattagot.

És hogyan lehetsz jó kollégából jó vezető?

Tudnod kell, hogy azért választottak ki a vezetői feladatra, mert meglátták Benned azokat „a bizonyos” képességeket, de nem vagy született vezető. A kiváló vezetővé válás rögös útját viszont nem kell magányosan végig küzdened. Lehetőséged van arra, hogy tudatosan fejleszd vezetői kompetenciáidat, új módszereket tanulj, bővítsd eszköztárad, miközben kommunikációs és problémamegoldó készségeid is fejlődnek, hogy ezáltal magabiztosnak és eredményesnek érezd magad vezetőként.

Ezt legjobban hozzád hasonló, frissen kinevezett vezetői csapatban tudod megtenni. Vértezd fel magad az új pozícióhoz szükséges tudással egy támogató szakmai közegben amilyen a WIFI Hungária Kollégából vezető képzése.

 

Hogyan lehet fejleszteni és eljuttatni egy csapatot oda, hogy az együttműködésük olajozott legyen? Hogy ne a félelem vagy a bénultság legyen a meghatározó! Miként lehet ezen a tajtékos vizű tengeren jól vezetni azt a bizonyos hajót? Vezetőfejlesztő programjaink ebben segítenek!


Ha szeretnéd fejleszteni saját magadat vagy kollégáidat, és így hatékonyabbá és eredményesebbé válni, kattints ide!
Teljes tréningkínálatunkat itt találod.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhess színvonalas újdonságainkról!

Frissen kinevezett vezetőknek ajánljuk Vezetői készségfejlesztés képzésünket!

Rutinos vezető vagy? Akkor ajánljuk Vezetői eszköztár bővítése – NewLeadership programunkat!

További érdekes blogposztokért kattints ide!