Milyen a jó vezető? A szakma, mint identitás kérdés

Milyen a jó vezető? Hogyan lesz a jó szakemberből vezető? Mitől jó valaki a maga szakmájában?

Könyves Tóth Laura , tréner, pszichológus kollégánk gondolatai

Ezek a kérdések valamennyi szakma, hivatás alapkérdései, azaz előbb-utóbb a legtöbb esetben eljön az a pont, hogy ideje feltenni azt a kérdést, ami a saját szakmai identitásunkat meghatározza majd. „Milyen legyek, ha vezető leszek? Milyen legyek, ha már ez vagy az leszek?”, „Az vagyok-e, aki lenni szeretnék, akit elképzeltem magamnak?”

A szakmai identitás kihat a viselkedésünkre,

a hovatartozás érzetünkre, az értékrendünkre, mondhatni alapja mindannak, amik vagyunk, amiként meghatározzuk magunkat.

Amikor elbizonytalanodunk az identitásunkban, mindig visszatérünk ezekhez az alapkérdésekhez: „Milyennek kéne lennem? Most nem olyan vagyok? Mások másként gondolkodnak ebben a szakmában?”

Mindettől függetlenül nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az identitás meghatározása két út felől közelíthető meg: 1, egyén szempontjából (énidentitásnak) és 2, társadalomközpontú koncepcióval.

1, Mit gondolok magamról? Ki vagyok én? Milyen vezető vagyok? Milyen szakember vagyok?

2, Mit gondol rólam a környezetem? Hogyan viszonyulnak hozzám? Milyen vezetőnek látnak, Milyen kollégának látnak?

A két megközelítés együtt adja meg a végső választ, kiegészülve az énkép és az énideál meghatározásával, azaz „Milyen szeretnék lenni és milyen közel vagyok ahhoz a vágyott képhez?”

Megannyi kérdés, megannyi összefüggés vetődik ilyenkor fel, amely ha nem kerül idejekorán helyére, akár identitásválságba is kerülhetünk.

Nem is véletlen, hogy az életközepi válság gyakran tartalmaz identitás jellegű kritikus kérdéseket, hiszen az életünk ezen szakaszában rendre foglalkozunk azzal, hogy eddig miként működtünk, hogyan definiáltuk magunkat és az helyes volt-e az énképünk, énideálunk meghatározása szerint? Vagy most még, ebben az időszakban képes vagyok változni, változtatni és a hátralévő időt másképp eltölteni?

Az identitás rendkívülisége az összetettsége, hogy pókhálóként szövi át a teljes lényünket. Így nem is véletlen az, ha a szakemberek kiemelten foglalkoznak az identitással témakörével és igyekeznek mielőbb helyére tenni az én meglátásait, az önazonos és kielégítő működés érdekében.

Szeretnéd fejleszteni vezetői eszköztáradat? Ismerd meg tréningünket!

Ha szeretnéd fejleszteni saját magadat vagy kollégáidat, és így hatékonyabbá és eredményesebbé válni, kattints ide!
Teljes tréningkínálatunkat itt találod.

További érdekes blogposztokért kattints ide!