Melyek lesznek 2024 legfontosabb HR-témái? – Fókuszban a HR trend

Az aktuális helyzetet és a várhatóan felmerülő kihívásokat elemezve mire számíthatunk, mire készüljünk? Melyek azok a feladatok, kihívások, amelye elől a HR-nek nem szabad elbújnia? Már csak saját érdekében sem.

HR trend 1: Visszatérés a régihez vs. Kompromisszum megtalálása

Az elmúlt néhány év az új munkastílus hívei szárnyalhattak. Otthoni munkavégzés, távmunka, akár külföldről is, rugalmas munkaidő és mindenféle engedmény. Számos vállalatvezető azonban csak kényszerből tette mindezt lehetővé.

A régi motorosok nehezen váltottak, sok esetben meg voltak/vannak győződve a tegnapelőtti módszereik helyességéről.

Most, hogy a gazdaság kevésbé dübörög és sok vállalatnál visszaesett a termelés, vagy akár munkahelyeket építenek le, úgy gondolhatják, hogy ismét elő lehet venni a régi eszköztárat. Tehát visszahívják a dolgozókat az irodába. A 90-es évek elavultnak és szinte elfeledettnek hitt vezetési módszerei visszatérésnek indulnak. A munka- és jelenléti idő ellenőrzésétől kezdve a hosszú távú vállalati siker helyett a rövid távú célokon és egyéni teljesítményen alapuló ösztönző rendszerekig.

Az értékesítési problémák megoldására leginkább csak költségcsökkentő programok kerülnek terítékre, amelyek gyakran létszámleépítéssel vagy alacsony bérköltségű országokba történő áthelyezéssel járnak ahelyett, hogy például a minőségen vagy a hatékonyságon javítanának a dolgozók fejlesztésével.

A HR-nek amennyire csak lehet, ezzel szemben fel kell lépnie. Mert a szakképzett munkaerő hiánya hosszú távon nem fog változni, függetlenül attól, hogy van-e rövid ideig tartó gazdasági javulás. A tehetséges emberek, a fiatalok nem akarnak többé visszakényszerülni a tegnapi munka világába.

Valószínűleg nem minden munkavállaló szeretné azt, hogy soha nem kelljen bemennie az irodába. A többségnek elsősorban a rugalmasság a fontos. A HR feladata egy középút megtalálása, amely a motivációra és nem a kényszerre támaszkodik. Hogy a HR vállalatvezetés elvárásait anélkül tudja képviselni, hogy elidegenítené a munkavállalókat.

A másik cél pedig a túlzott bürokratizálódás elkerülése lesz. Ennek a kezelése olyan feladat, amely elől a HR-nek nem szabad elbújnia. Már csak saját érdekében sem.

HR trend 2: Polarizáció és feszültségek növekedése

És még ha úgy is gondoljuk, hogy a politikának nincs helye a munkahelyen, minél több a konfliktus, annál valószínűbb, hogy nem lehet teljesen távol tartani a munkahelyektől.

Főleg akkor nem, ha ezzel párhuzamosan gazdasági kihívásokkal is szembe kell nézni. Akár politikai és társadalmi kérdésekkel kapcsolatos egyértelmű magatartási szabályok megalkotására is szükség lesz.

További kihívást jelent, hogy sok konfliktus megítélésében nincs egyértelmű „jó” vagy „rossz” megoldás.

Ezek kezelése nagyfokú érzékenységet, különleges odafigyelést igényel. Sok konfliktus nagyon összetett és mindkét oldal talál meggyőző érveket saját igazának igazolására. Pontosan ez okozza a polarizációt.

A vállalatok azonban számos kérdésben nem tudnak semlegesek maradni. Ugyanakkor, ha nem foglalnak állást, az is lehet állásfoglalás.

Hosszú távon a vállalat nem lesz képes olyan könnyen függetleníteni magát a társadalmi konfliktusoktól. És ennek megoldásában is szerepe lesz a HR-nek. Nehéz itt konkrét ajánlásokat megfogalmazni, mert a helyzetek nagyon egyéniek.

Mindenesetre a HR-nek komolyan kell vennie ezt a problémát, és megoldásokat kell kidolgoznia ennek kezelésére.

HR trend 3: A mesterséges intelligencia megoldások félelmeket táplálnak

Az AI-megoldások még nem tökéletesek. Jelenleg inkább lenyűgöző játéknak számítanak, nem olyasminek, amit komolyan lehet használni az üzleti életben. De az elmúlt két évben több ezer AI-vállalatot alapítottak. Rohamos a fejlődés.

A HR-nek fel kell felkészülnie arra a pillanatra, amikor az AI már komoly megoldásokat kínál. Gondolhatjuk, hogy amit a HR-ben csinálunk, olyan összetett, hogy a számítógépek nem képesek rá. Ebben azonban tévedhetünk.

A mesterséges intelligenciával kapcsolatban tehát nem az a kérdés, hogy BE fog-e kerülni a mindennapi irodai életbe, hanem csak az, hogy MIKOR. És mint oly sokszor, amikor a helyzet bizonytalan, a tudás, az ismeret a legjobb segítség. A HR tehát legyen inkább proaktív, mint reaktív. Ismerje meg a jelenleg megjelenő AI-megoldásokat.

Próbálja ki őket, szerezzen képet arról, hogy mi működik és mi nem. És beszéljen nyíltan, azokról a feladatokról, amelyekhez AI-t is szeretné használni, és nézzen utána, hogy létezik-e már ilyen.

HR trend 4: A továbbképzés újrafelfedezése

2023-ban a vállalatok egymásra licitáltak a mesterséges intelligencia területén jártas szakemberek megszerzésében. Mintha tényleg sokan lennének, akik már évek óta ezzel a technológiával dolgoznak.

Pedig ez a technológia még gyerekcipőben jár. Motivált munkatársak képzéssel, rövid idő alatt könnyen eljutnak egy jó szintre.

Sajnos úgy tűnik, mintha a belső képzés kicsit kiment volna a divatból. Mivel a magas színvonalú, személyes képzések helyét egyre inkább átvették az olcsón elkészített PowerPoint-felvételek, amelyeket költséghatékonysági okokból szemtelenül e-learning-ként reklámoznak.

Sok munkavállalónak ezért már nincs kedve a továbbképzéshez. És őszintén szólva nem is hibáztathatjuk őket. Annál, amit sok vállalat online tanfolyamként kínál, jobb tartalmakat találhat a YouTube-on.

Tekintettel a kihívásokra, valójában nem lehet megkerülni, hogy végre ismét működő és valóban értékteremtő továbbképzési stratégiákat dolgozzanak ki a szervezetek.

A gyakornoki programoktól kezdve a pályamódosítóknak nyújtott támogatáson és a szakértőknek szóló technológia tréningeken át a soft skill tréningekig. A lényeg, hogy a válságok, változások és váratlan helyzetek kezelésében megerősödjünk. A továbbképzés nagyon sok lehetőséget kínál erre. A HR-nek ezt csak ki kell használnia.

HR trend 5: Mentális egészség és a stressztényezők elleni küzdelem

Felmérések szerint a munkavállalók mintegy 80%-a állítja, hogy stresszesnek érzi magát. Ennek komoly figyelmeztető jelnek kellene lennie a vállalatok számára. Mert a stressz megbetegít.

A mentális betegségek miatti hiányzások néhány éve meredeken emelkednek. És ez egyre korábbi életkorban kezdődik. A SPIEGEL szerint, (AOK és a BGF Intézet elemzése alapján), a 30 év alattiak körében rekordmagas a betegség miatti távollét. Nagy szerepet játszanak a mentális panaszok, melyek 10 év alatt 50%-kal növekedtek.

A mentális egészség és a rugalmasság kérdésével már ma foglalkozni kell, nem érünk rá. Ehhez számos jó kiindulópont létezik.

Érdemes a tudatosság megteremtésével és a téma tabujának megtörésével kezdeni. A vezetők képzésével folytatni, hogy felismerjék és csökkentsék a stressz kockázatokat. A védőfaktorok célzott megteremtésétől az olyan támogató szolgáltatásokig, mint a munkavállalói segítségnyújtási programok, amelyek a munkáltatótól függetlenül segítséget nyújtanak az érintett munkavállalóknak.

Az összefoglaló a HR Heute prognózisa alapján készült.

Ha szeretnéd fejleszteni saját magadat vagy kollégáidat, és így hatékonyabbá és eredményesebbé válni, kattints ide!
Teljes tréningkínálatunkat itt találod.

További érdekes blogposztokért kattints ide!