Hogyan használjuk szavaink erejét, hogy pozitív hatást érjünk el saját magunkra és a körülöttünk lévőkre? – egyperces olvasmány két módszerről - WIFI Hungária

Hogyan használjuk szavaink erejét, hogy pozitív hatást érjünk el saját magunkra és a körülöttünk lévőkre? – egyperces olvasmány két módszerről

Semmi mással nem adunk át annyi hatást, sikerérzést vagy motivációt, mint a szavainkkal, hiszen a nyelvünk az első számú kifejezésmódunk. Gondolataink, érzéseink, félelmeink és vágyaink közlésére használjuk. A szavak megválasztása és a beszélgetés módja nagyon világosan megmutatja, hogy mit érzünk.
Például, hogy magabiztosak vagyunk-e vagy inkább bizonytalanok. Valóban akarunk-e valamit, vagy csak azért csináljuk, mert meg kell tennünk?

Egy biztos, a kimondott szavak nemcsak másokra, hanem saját magunkra is hatással vannak! Igen, úgy beszélünk, ahogyan gondolkodunk vagy érezünk és folyamatosan befolyásoljuk ezzel önmagunkat.

Sokszor selyempapírba csomagoljuk a mondandónkat, pedig nyíltan is elmondhatjuk.

„Lenne valakinek ellenvetése az ellen, hogy…” helyett „Ellenzi valaki, hogy …”

„Nem kellene inkább…” helyett „Azt javaslom, hogy…”

Egy másik példa, „Majd megpróbálom” pl. megpróbálok 6 óra után már nem enni. Egy kísérlet, ami vagy sikerül, vagy nem. Erősítjük az elhatározásunkat, ha azt mondjuk helyette: „Azt tervezem, hogy 6 óra előtt vacsorázok.”

A stressz, a feszültség is csillapodik, ha átkeretezzük a gondolatainkat.

„Teljesen kimerültem” helyett pl. „Elintéztem, megoldottam egy halom feladatot.”

Attól függően, hogy milyen szavakat használunk, más érzéseket keltünk. Vannak mondatok, amik lehúznak, „Olyan stresszes napjaim vannak,” – de mondhatjuk így is: „Ez egy nagy kihívás számomra” – egy kicsit máris könnyebb.

Érdemes gyakorolni!

Ha szeretnéd fejleszteni önérdek-érvényesítő kommunikációdat és ezáltal hatékonyabban együttműködni másokkal, kattints ide.

Iratkozz fel hírlevelünkre hasonló tartalmakért!

Feliratkozom!

További izgalmas blog posztok