Adatelemzés irodai környezetben

Robbanásszerűen fejlődtek az adatelemzés lehetőségei az utóbbi években. Nem csoda, hogy a cégeknek nem könnyű eldönteni, a kínálatból, mikor, melyik adatelemző programot mire érdemes használniuk.

Összefoglalásunk segíti az eligazodást az adatelemzésben.

Az adatelemzés új világának a megismerése, az ezt szolgáló programokban rejlő lehetőségek feltárása, használata azért fontos, hogy képesek legyünk kiválasztani a saját feladatunkhoz legjobban alkalmazható programot, környezetet.

Az adatelemzés 4 területe

  1. Adattár létrehozása.
  2. Adattisztítási módszerek és lehetőségek, valamint az adattranszformációk az adatfeldolgozás előkészítése miatt.
  3. Feltételes összesítések készítése, illetve az összesítésekre épülő diagramok szerkesztésének a lehetősége
  4. Prezentációs lehetőségek az egyes rendszerekben

Az érintett programok vagy program környezetek a Power Query, a Power Pivot, és a Power BI rendszerek. Ezekből a Power Query kilóg, ugyanis alapvetően az adatkezelés, az adattár felépítésben és a kapott adatok tisztításában és átalakításában van szerepe, feladata. A Power Pivot és a Power BI rendszer adatfeldolgozási alapját is képezi.

A legtöbb cég nem egy központi adatfeldolgozási rendszerrel dolgozik, hanem több rendszer együttes használatával. Bizonyos adatokat több rendszerben is számontartanak és az egyes rendszerek valamilyen feladatkör adatrögzítési, adattárolási vagy adatelemzési munkáját végzi el.

A Power Query olyan adatelemző program,

mely az egyes rendszerek adatait együttesen tudja beolvasni. Az adatátvitel során fellépő hibák tisztítással, adattranszformációval javíthatóak és ez a folyamat egyszerűen automatizálható.

A Power Pivot és a Power BI rendszerek pedig,

az egyes különálló rendszerek adattábláit kulcsmezők alapján képesek együttesen kezelni, összeolvasni.

A Power Pivot az Excel program környezetében felépített rendszer.

Adatmodelljében az Excel munkalapméretéhez képest nagyobb akár több millió rekordos (soros) táblázatok és feldolgozhatók. A Power BI egy új az Exceltől különálló rendszer, ami lényeges nagyobb sokmilliós táblázatok feldolgozására is alkalmas. A program elérhető online webes alkalmazásban is és számítógépre telepített formában is. Prezentációs képessége is nagyobb, mint a Power Pivot rendszernek.

A Power Pivot rendszer előnyeként talán felhozható, hogy a benne feldolgozott adatok egyszerűbben elérhetők majd Excelben így a kollégák könnyebben tudnak kiollózni saját részükre adatokat a rendszerből további műveletek, adatfeldolgozás miatt.

Ha kíváncsi vagy a részletekre, böngéssz tovább: