„A vezetésbe és a krízishelyzetekbe nagyobb energiaszinttel, erősebb öntudattal és magabiztossággal fog beleállni” - WIFI Hungária

„A vezetésbe és a krízishelyzetekbe nagyobb energiaszinttel, erősebb öntudattal és magabiztossággal fog beleállni”

Hogyan fejlessze magát egy mai vezető a rugalmas problémamegoldás és a stratégiai szemlélet terén? Miként
születik egy kutatásból hiánypótló vezetőképzés? És mit éreznek azok, aki már elvégezték? Interjú Boldis Ildikó coach, tanácsadó és szervezetfejlesztővel, aki 2019-ben elnyerte „A WIFI leginnovatívabb trénere” díjat, és 2020-ban létrehozta
a 8 vezetői lépés a jövő aktív alakításához rendhagyó vezetőfejlesztési tréniget.

Hogyan jön létre egy átfogó kutatás eredményéből újszerű vezetői képzés?

Azok a szakmai témák ihlettek meg, melyek már a járvány első hullámának home office időszaka alatt megjelentek.
A szakemberek, akikkel coaching- vagy tréningfolyamatban álltam, elmesélték, milyen sokat és mennyire másképp dolgoztak, és számtalan kérdésük lett.
Így jött létre a vezetői kutatás ötlete, mely a résztvevőknek visszajelzést adott arról, hogy mások hogyan oldották meg a felmerülő problémákat és mire fókuszáltak. Egyfajta sorsközösség körvonalazódott a válaszok mentén.

Miféle egybecsengő választ adhat 150 közép- és felsővezető?

Összeállítottunk egy írásbeli felmérést a WIFI Hungária csapatával, majd telefonos mélyinterjúkat is folytattunk.
A kutatási eredményből kiderült, hogy nagy összetartás alakult ki a céges csapatokon belül, ami pozitív töltést adott a vezetőknek is. A legjobban felértékelődött készség a rugalmas problémamegoldás lett.
Ki kellett alakítani a szervezetek új munkamódját, és megjelent egyfajta bizonytalanság is a jövővel kapcsolatban: mi legyen a cég stratégiája, mi a csapaté, és mi az enyém, mint vezetőé?

A rugalmasság és a stratégiai szemlélet mennyire személyiségfüggő? A nagy stratégák elbizonytalanodtak, a kevésbé rugalmas személyiségek elakadtak?

Ez a példa nélküli helyzet megtanította azokat is, akik a személyiségükben eddig kevésbé voltak reziliensek, hogy ezzel a készségükkel dolgozniuk kell. Másrészt magabiztos vezetők is elkezdtek pótcselekedni. A pótcselekvés sosem tudatos, „csak meg akartam oldani”, és túl sok lett a meeting, túl sok lett a kapcsolatfelvétel.
Kell a stratégia, hogy tudjuk, merrefele megyünk, akkor is, ha ilyen változásban még sosem voltunk benne, és ha ennek a helyzetnek nem látjuk a végét. De egy vezető tudja, hogy merre szeretné vezetni a csapatát, és ehhez szükséges, hogy egyrészt a stratégiát, másrészt a rugalmasságot képviselje, és mindezt átadja a munkatársainak is.

Erre született meg válaszul a vezetői tréning?

A bizonytalanság kezelésére. Hogy miként tudok válsághelyzetekben jól működni, és hogyan találom meg a legfontosabb vezetői lételemet, a vezetői önbizalmamat. Ezt az igényt hallottam ki a beszélgetésekből, és így jött létre a 8 vezetői lépés a jövő aktív alakításához program: hogy egy vezető reziliens tudjon maradni válsághelyzetben is.
Ezt nemcsak a jelenlegi pandémiára illesztettük rá, hanem olyan váratlan eseményekre, amelyekből várhatóan egyre több lesz egymás után, és alapjaiban forgatják fel a szervezetek működését. A képzésünk segít, hogy első körben maguk a vezetők tudják jól megélni és menedzselni a változásokat. Így lesznek képesek támogatni a csapatukat és a szervezetet is, melynek a kötelékében dolgoznak.

Mit érez egy vezető, miután elvégezte a tréninget?

Kaptam erről is visszajelzést. Egyrészt a vezetésbe és a krízishelyzetekbe nagyobb energiaszinttel, erősebb öntudattal és magabiztossággal fog beleállni.
Másrészt a tréning egyfajta rendszerezést, tárházat ad: hogy a fajsúlyos témák hogyan függenek össze egymással.
Ha a következő helyzetben lesz egyfajta dilemmája, akkor tudni fogja, hogy ezen a képzésen mit dolgoztunk vele, és merre tud tovább kutatni. Sok könyvet, videót, cikket is ajánlok.

Mi a képzés legnagyobb ereje?

A transzformációban kapnak fogódzót a résztvevők. Mert folyamatosan változtatni kell a működésen, a folyamatokon – akár a célokon is. Ahhoz, hogy ezt határozottan, eredménycentrikusan és hitelesen tudják képviselni, egy újfajta stratégiai gondolkodás szükséges.
A célhoz vezető stratégiát rugalmasan kijelölve, az odavezető utak között kell többször, de célirányosabban váltani, mint eddig. Nem biztos, hogy ugyanúgy érjük el a célokat, sőt, előre érdemes kalkulálni azzal, hogy időközben úgyis lesz változás, ami a szervezettől, a csapattól, a vezetőtől átalakítást igényel.
A vezető feladata, hogy ezzel számoljon, erre készítse fel elsősorban önmagát, majd a csapatát. A képzésen mi is ezzel dolgozunk, hogy miként tudnak erre személyesen felkészülni a vezetők és mi a dolguk a szervezet felkészítésével.
Ha a minden résztvevő megtalálja, hogy abban a helyzetben, amelyben ő most van, mire érdemes fókuszálnia, és hogyan építse fel vagy fejlessze tovább a saját vezetői működését, akkor a tréning elérte a célját.

 

Ha szeretnéd fejleszteni saját magadat vagy kollégáidat, és így hatékonyabbá és eredményesebbé válni, kattints ide!
Teljes tréningkínálatunkat itt találod.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhess színvonalas újdonságainkról!

Feliratkozom!

További érdekes blogposztokért kattints ide!