A hatékony időgazdálkodás 7 aranyszabálya

A hatékony időgazdálkodás elengedhetetlen a jól szervezett munkához, és a mindennapi élethez egyaránt. Nádasi Monika időgazdálkodás tréner dióhéjban foglalja össze a legfontosabb szabályokat.

1. Készíts jegyzeteket!

Ha túl sok a feladatod és túl gyakran lebegnek a fejedben befejezetlen ötletek és információk, amelyeket nem szabad, vagy nem akarsz elfelejteni, jegyzetelj. Az ilyen gondolatok mindig stresszt gerjesztenek, akár öntudatlanul is. Rögzítheted papírra vagy digitálisan, csak rajtad múlik. A lényeg az, hogy jegyzeteket készíts, lehetőleg strukturált módon.

2. Tűzz ki magadnak célokat!

Napi néhány perc tervezés meghozza a gyümölcsét. Ha vannak céljaid, vagyis amikor tudod, mit akarsz elérni / mit kellett volna elérned, akkor könnyebben tudsz dönteni. A célokkal jobb megfogalmazásával mérlegelni is jobban tudod, hogy melyik feladat vagy tevékenység élvez elsőbbséget, vagy pedig fontos-e?

3. Állítsd be az időkereteket!

Gondold át, hogy egy-egy feladatod mennyi időt vesz igénybe, mennyi időt szánsz az elvégzésére és keresd meg, hol folyik el az időd.

4. Dönts gyorsan, fókuszálj!

Gyors (mégis jól átgondolt) döntésekkel időt nyersz. Mert ha a döntéseid folyamatosan késésben vannak, akkor az összes kapcsolódó feladat elmarad, ami végül növeli az idő nyomását.

5. A nagy feladatokat bontsd szakaszokra!

Ha egyszerre kell megenned egy tortát, akkor már egyáltalán nem olyan jó ízű. Méretük miatt egyes feladatok gyakran úgy tűnnek, mintha egyáltalán nem lennének teljesíthetők. Ez nem sokat ad hozzá a motivációhoz, és nem is akarjuk megoldani a feladatot. A hatékony időgazdálkodása egyik módszere a nagy feladat kisebb részfeladatokra bontása.

6. Vigyázz az időtolvajokra!

Az összes zavaró tényezőt és mindenféle időveszteséget csökkents minimálisra egy adott időszakban.  Vagyis korlátozd az összes megszakítást, amennyire csak lehetséges. Ha nem tudod kikerülni, kezeld őket. Mert csak akkor tudsz haladni a munkáddal, ha sikerül rendszeresen a lehető legháborítatlanabban körülmények között elvégezni a fontos feladatokat

7. Szánj időt a szünetekre!

Rendszeresen tarts rövid szünetet az elméd felfrissítésére, szemed pihentetésére! A hatékony időgazdálkodás így lesz igazán inspiráló.

Érdekel az időgazdálkodás tréning? Ismerd meg tréningünket!

Próbáld ki ezeket és alkalmazz belőle minél többet. Így lesz az időgazdálkodásod napról napra hatékonyabb!

További izgalmas blog posztok

Iratkozz fel hírlevelünkre hasonló tartalmakért!

Feliratkozom!