A halogatás leküzdése - Hogyan használd ki jobban a rendelkezésedre álló időt? - WIFI Hungária

A halogatás leküzdése – Hogyan használd ki jobban a rendelkezésedre álló időt?

Holnap megcsinálom – ismerős ez a mondat?

Sajnos a halogatás, egy gyakori szokás és a hatékonyság egyik legnagyobb ellensége. Hiszen halogatunk egy olyan feladatot, amelynek prioritást kellene élveznie. Általában tisztában vagyunk a felelősségünkkel, mégis úgy döntünk, hogy egy kevésbé fontos feladatra összpontosítunk. Pedig a legsikeresebb emberek egyik jellemzője, hogy a megfelelő időben megteszik a megfelelő lépéseket és nem halogatnak.

A halogatás lelassítja azt a képességedet, hogy elérd a céljaidat és hatékony legyen az időgazdálkodásod. Ahhoz, hogy megtörjük a halogatás szokását, meg kell értenünk, miért halogatunk.

Számos oka lehet, többek között:

  • Nincs egyértelmű határidő
  • Nem áll rendelkezésre elegendő erőforrás (idő, pénz, információ stb.)
  • Nem tudod, hol kezd el
  • A feladat túlterhelőnek tűnik
  • Nem vagy eléggé motivált a munka elvégzéséhez
  • Félsz a kudarctól vagy a sikertől

Persze nem könnyű a sok feladat közül kiválasztani a legfontosabbat.  De megtanulható és valószínűleg nagyobb hatással lesz a sikeres időgazdálkodásra, mint bármely más készség, amelyet fejleszteni tudsz! Ha kialakítod a világos prioritások felállításának és a fontos feladatok gyors befejezésének szokását, az időgazdálkodással kapcsolatos problémáid száma csökkenni fog.

 

Íme, néhány módszer, hogy a nehéz feladatokat is meg tudd oldani.

Végezd el most! Egy fontos, elvégzendő feladat halogatása csak szorongást és stresszt okoz. Végezd el a lehető legkorábban a nap folyamán.

Kérj tanácsot! Ha segítséget kérsz egy mentortól, felettestől, vagy szakértőtől, betekintést nyerhetsz abba, hogy hol kezd el, és milyen lépésekkel fejezd be a projektet.

Szeleteld fel! A nagy projekteket bontsd mérföldkövekre, majd megvalósítható lépésekre. A hatalmas dolgok nem tűnnek olyan nagynak, ha a lehető legkisebbre bontod őket.

Tartsd be a 15 perces szabályt! A halogatás kísértésének csökkentése érdekében a projekt minden egyes megvalósítható lépése legfeljebb 15 percet vegyen igénybe.

Legyenek egyértelmű határidők! Jelölj ki magadnak határidőt a projektek és mérföldkövek számára, és írd fel. Tudasd a határidőket az együttműködő partnerekkel, vezetőddel is.

Adj magadnak jutalmat! Ünnepeld meg a lépések teljesítését, és jutalmazd meg magad, amiért időben elkészültél. Ez pozitív megerősítést nyújt és motiválni a további lépések felé.

 

Hogyan teremtsek időt? – Hatékony időgazdálkodás

Ha szeretnéd fejleszteni saját magadat vagy kollégáidat, és így hatékonyabbá és eredményesebbé válni, kattints ide!
Teljes tréningkínálatunkat itt találod.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhess színvonalas újdonságainkról!

Feliratkozom!

További érdekes blogposztokért kattints ide!